PŘEHLED: Co přinesl závěr přestupního období?

Brankář Ivan Ponomarev posílil Kladno | foto: David Hácha/Kanonýři Kladno

V neděli 15. ledna skončilo přestupní období. Za poslední měsíc bylo v poli trejdů v elitních soutěžích poměrně živo. Pojďte se tedy mrknout na to, jaké změny proběhly.


Pro přehlednost jsou separovaně podle lig rozepsané transfery z roku 2023, závěr předchozího roku je pak shrnutý zvlášť, neboť tak živý pohyb na přestupovém poli nebyl.

Livesport Superliga

Jednou z největších novinek v Livesport Superlize je bezesporu návrat ostříleného harcovníka Jana Daniše do nejvyšší soutěže. Ten sice zamířil z Hlučína na hostování do FBC Ostrava již na začátku prosince, v kádru ale našel více než velké uplatnění, a tak bylo definitivně potvrzeno, že ročník dohraje právě v kádru FBC.

Sezonu definitivně dohraje na Vinohradech Lukáš Trojáček, jehož střídavé hostování z milevského Došwichu se změnilo v klasické.

Pardubice uvolnily na střídavé starty do kádru Prague Tigers, kteří hrají Národní ligu, Matouše Sákru. Tomu angažmá prospělo, protože v posledním kole zaznamenal svůj první superligový zásah.

Zajímavou posilu získaly divizní plzeňské Gorily. Po letním příchodu brankáře Vojtěcha Šimůnka za ně nově může nastupovat Daniel Cabejšek, jenž po skončení superligové kariéry hrál sporadicky za béčko klokanů. V novém působišti se hned uvedl třemi body v klání proti Strakonicím.

Střídavé hostování Matyáše Zouhara proměnili v přestup Panteři z Otrokovic. Hráčovi byly navíc ihned vyřízeny střídavé starty zpět do Aligators.

Extraliga žen

Činní byli na Jižním Městě. Agáta Saffertová se výrazněji neprosadila do kádru lvic, a tak se v rámci hostování vrátila do Panthers Praha, kde hned třemi body přispěla k triumfu nad Mladou Boleslaví.

Chodov také uvolnil na střídavé hostování Moniku Halamovou, aby nasbírala zkušenosti v prvoligové České Lípě a to se vyplatilo. Hned při své extraligové premiéře v tomto ročníku tato osmnáctiletá florbalistka skórovala. 

Hráčky Startu98 budou moci i nadále využívat služeb brankářky Šárky Černé, které bylo prodlouženo hostování z partnerského Chodova.

Další gólmanské transfery se odehrály mezi Olomoucí a Torpedem Havířov, kam zamířila na hostování Martina Schoupalová, která už stihla odchytat duel proti Židenicím, a Bulldogs a Aligators, k nimž přestoupila Sabina Dvořáčková, jež neměla za duem Prátová – Hošek-Marková herní vytížení.

Výše zmiňované Pantherky nezískaly jen Saffertovou, ale trejdovaly s Black Angels, z jejichž řad získaly devatenáctiletou Annu Staňkovou, opačným směrem zamířily Dominika Tůmová s Adélou Košvancovou.

Mladá Boleslav v reakci na nepříznivé výsledky přivedla dvě hráčky z prvoligového Ústí, a sice Adélu Kubíkovou a Kláru Mečířovou. Obě a navíc i Barbora Doležálková mají na sever Čech vyřízené střídavé starty. Navíc, hostování zkušené Ivany Miklíkové z Bohemians se změnilo v přestup.

Z kádru naopak odešla brankářka Monika Benková, jež v tomto ročníku odchytala jen duel na půdě Vítkovic, který Středočeškám hrubě nevyšel, a stala se novou posilou prvoligových Vinohrad.

1.liga mužů

Hodně aktivní byli na přestupovém poli Kladenští. Ti do svých řad získali nejprve velezkušeného brankáře Ivana Ponomareva, jenž po konci v České Lípě působil ve Frýdlantu. 38letý veterán přišel, aby v brankovišti zastoupil aktuálně zraněnou jedničku Kanonýrů Martina Frühbauera.

Tím ale kladenské „nákupy” neskončily. Ze Sparty k nim na střídavé hostování zamířil juniorský reprezentant Adam Kuchynka, z kádru klokanů pak středočeskou sestavu rozšířili brankář Šimon Melega, útočníci Karel Petrák a Matúš Gajdoš se Samuelem Virgou.

Mladíky ze superligy se obohatilo také trápící se Znojmo, které díky spolupráci s Tatranem získalo na střídavé hostování Adama Kučeru, Lukáše Macháčka a Patrika Eliáše. Z hostování se pak změnilo v přestup angažmá Martina Pánka. Na klasické hostování pak přišel také zkušený Jakub Kolísko.

Na jih Moravy naopak nebudou už dál jezdit Vojtěch Kún a Marek Hozman, jež mají vyřízené střídavé starty do dalšího Tatranu blízkého klubu – FbC Plzeň. Západočeši pak vyřídili střídavé starty do nedalekých Rokycan Jiřímu Winterovi.

Brněnští Bulldogs získali do svých řad zkušeného Lukáše Gregra, který k nim zamířil ze sestavy posledních Aligators, kde si předtím držel statistiku dvou bodů na utkání.

Aktuální lídru z BUTCHISu bude moci i další měsíc využívat služeb střešovického Petra Brautfergera, jenž do jejich kádru zamířil po vyléčení zranění a v šesti duelech nasbíral čtrnáct bodů. Zároveň získal na hostování Jana Novotného ze Startu98, jenž má v této sezoně na kontě i sedm startů v superlize za Chodov.

Kádr naopak opustili Štěpán Novák s Matějem Kolářem, kteří zamířili na přestup do kádru Wizards SO Praha 10. Spolu s nimi odešel i brankář Tomáš Rudolecký, avšak ten do prvoligového dějství nezasáhl. Stejným směrem zamířil na střídavé hostování i Matěj Štrobach. 

Kromě nich odešel i Tomáš Hájek, jenž přestoupil do Králova Dvora, kam má nově vyřízené střídavé starty i Jan Wald.

Vetší herní vytížení může získat Lukáš Jelínek z Hattricku, který má nově vyřízené střídavé starty do divizních Hornets. Odtud naopak odešel na hostování do prvoligových Gullivers Patrik Fabián, který se hned v prvním klání s Kladnem blýskl asistencí.

Další

Velký krok v kariéře udělal Michael Wertheim. Tahoun sparťanské juniorky a zadních řad juniorské reprezentace přestoupil do finského velkoklubu EräViikingit.

Svou aktivní kariéru možná ve volných chvílích obnoví i aktuální trenér Karlových Varů Marek Mandler, který se upsal celku TJ Kyje, jež působí v Pražské a středočeské třídě.

Škatulata na konci roku 2022

K zajímavým pohybům došlo již před Vánoci. Tím asi největším byl přesun Ronalda Gašparíka z Otrokovic do Mladé Boleslavi (informovali jsme zde). Pardubické Sokoly opustil urostlý obránce Vojtěch Kaluža, jenž zamířil na hostování do divizní Litomyšle. 

Otrokovičtí Panthers kromě odchodu Gašparíka již dříve uvolnili Filipa Horáka s Dalimilem Krčmou na střídavý start do kádru prvoligových Aligators, odkud dříve do jejich sestavy zamířil Matyáš Zouhar.

Chodovští florbalisté pak uvolnili slovenského útočníka Šimona Šmajdu, který přestoupil do partnerského prvoligového Startu98.

Vítkovické florbalistky opustila ještě před koncem kalendářního roku předsezonní švédská posila Sara Avondsová, která zamířila zpět do kádru Västeras Innebandy.

Chomutovské ženy v 1. lize budou moci v závěru sezony využít služeb chodovské brankářky Michaely Galuškové, která má vyřízené na sever Čech střídavé starty. 

V Praze se poohlíželi i prvoligoví muži, kteří si vytáhli mladíčky ze Sparty. K trojici Jakub Mühlfait, Matyáš Bláha a Vojtěch Andrášek, kteří zamířili na střídavé hostování pod Krušné hory již na začátku prosince, přibyl i Michael Petráň. 

V rámci první ligy mužů se vrátil ze Startu98 do Budějovic Jiří Koklar, který se dostal do hry v lednu a trefou pomohl k triumfu nad Aligators.

Souhrn transferů v elitních soutěžích

16. 12. Michaela Galušková, Chodov –> Chomutov (střídavé hostování)
16. 12. Jan Koklar, Start98 –> Štíři České Budějovice
16. 12. Šimon Šmajda, Chodov –> Start98

17. 12. Michael Petráň, Sparta –> Chomutov (střídavé hostování)
17. 12. Vojtěch Kaluža, Pardubice –> Litomyšl (hostování)
17. 12. Filip Horák, Otrokovice –> Aligators (střídavý start)
17. 12. Dalimil Krčma, Otrokovice –> Aligators (střídavý start)

22. 12. Ronald Gašparík, Otrokovice –> Mladá Boleslav

27. 12. Sara Avondsová, Vítkovice –> Västeras Innebandy (Švéd.)

5. 1. Agáta Saffertová, Chodov –> Panthers Praha (hostování)
5. 1. Ivan Ponomarev, Česká Lípa –> Kladno
5. 1. Daniel Cabejšek, Bohemians –> Gorily Plzeň (hostování)

6. 1. Lukáš Gregr, Aligators –> Bulldogs Brno (hostování)
6. 1. Šárka Černá, Chodov –> Start98 (prodloužení hostování)
6. 1. Monika Halamová, Chodov –> Česká Lípa (střídavé hostování)
6. 1. Martina Schoupalová, Olomouc –> Torpedo Havířov (hostování)
6. 1. Petr Brautferger, Tatran Střešovice –> BUTCHIS (prodloužení hostování do 6. 2.)
6. 1. Štěpán Novák, BUTCHIS –> Wizards SO Praha 10
6. 1. Matěj Kolář, BUTCHIS –> Wizards SO Praha 10
6. 1. Matěh Štrobach, BUTCHIS –> Wizards SO Praha 10 (střídavé hostování)
6. 1. Matouš Sákra, Pardubice –> Prague Tigers (střídavý start)
6. 1. Adam Kuchynka, Sparta –> Kladno (střídavé hostování)

7. 1. Anna Staňková, BLACK ANGELS –> Panthers Praha
7. 1. Adéla Košvancová, Panthers Praha –> BLACK ANGELS
7. 1. Dominika Tůmová, Panthers Praha –> BLACK ANGELS
7. 1. Barbora Doležálková, FA M. Boleslav – Ústí (střídavý start)

9. 1. Michael Wertheim, Sparta –> EräViikingit (Fin.)

10. 1. Lukáš Jelínek, Hattrick Brno –> Hornets Brno (střídavý start)
10. 1. Adam Kučera, Tatran Střešovice – Znojmo (střídavé hostování)
10. 1. Lukáš Macháček, Tatran Střešovice – Znojmo (střídavé hostování)
10. 1. Filip Eliáš, Tatran Střešovice – Znojmo (střídavé hostování)
10. 1. Martin Pánek, Tatran Střešovice – Znojmo
10. 1. Lukáš Trojáček, Milevsko –> Královské Vinohrady (hostování)

11. 1. Sabina Dvořáčková, Bulldogs –> Aligators

12. 1. Patrik Fabián, Hornets Brno – Gullivers Brno (hostování)
12. 1. Jan Novotný, Start98 –> BUTCHIS (hostování)

13. 1. Jakub Kolísko, Tatran Střešovice – Znojmo (hostování)
13. 1. Jan Daniš, FBC Hlučín –> FBC Ostrava (hostování)
13. 1. Šimon Melega, Bohemians – Kladno (střídavý start)
13. 1. Matúš Gajdoš, Bohemians – Kladno (střídavý start)
13. 1. Karel Petrák, Bohemians – Kladno (střídavý start)
13. 1. Matyáš Zouhar, Aligators –> Otrokovice
13. 1. Matyáš Zouhar, Otrokovice –> Aligators (střídavý start)
13. 1. Vojtěch Kún, Tatran –> FbC Plzeň (střídavé hostování)
13. 1. Marek Hozman, Tatran –> FbC Plzeň (střídavé hostování)
13. 1. Jiří Winter, FbC Plzeň –> Rokycany (střídavý start)

14. 1. Ivana Miklíková, Bohemians –> FA M. Boleslav
14. 1. Tomáš Hájek, BUTCHIS –> Králův Dvůr
14. 1. Jan Wald, BUTCHIS –> Králův Dvůr (střídavý start)
14. 1. Adéla Kubíková, Florbal Ústí –> FA M. Boleslav
14. 1. Klára Mečířová, Florbal Ústí –> FA M. Boleslav
14. 1. Samuel Virga, FbŠ Bohemians –> Kladno (střídavý start)

15. 1. Adéla Kubíková, FA M. Boleslav –> Florbal Ústí (střídavý start)
15. 1. Klára Mečířová, FA M. Boleslav –> Florbal Ústí (střídavý start)
15. 1. Monika Benková, FA M. Boleslav –> Královské Vinohrady (hostování)

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se