Historická prvenství turnaje tři na tři putují do Lotyšska a Finska! Jak si vedli Češi?

Lotyši po zisku 1. místa na MS 3v3 2024 | foto: Roosa Vilkanen

Součástí uplynulého šampionátu juniorek bylo také vůbec první mistrovství světa ve florbale tři na tři v historii. Jak se na premiérové akci dařilo českým výběrům se dočtete v tomto článku.


Finské Lahti hostilo kromě šampionátu juniorského florbalu také první mistrovství světa v malém florbale. V průběhu 11. - 12. května se tak místní hala zaplnila rozmanitým výběrem 30 mužských a 14 ženských týmů, které mezi sebou soupeřily o historické prvenství. Česká republika měla na tomto turnaji zastoupení v mužské i ženské kategorii a do Lahti tak vypravila dva týmy pod hlavičkou Czech Floorball Selection.

Mužské prokletí z Nového Zélandu

Mužskému osazenstvu se v základní skupině B dařilo a po dvou výhrách se tak Češi umístili na prvním místě tabulky. Start do turnaje přitom nebyl zrovna procházka růžovou zahradou, neboť v prvním duelu padl český výběr 5:6 proti Novému Zélandu. Potom si ale spravilo chuť výhrou 9:4 nad Nizozemskem a v přímém souboji o první místo skupiny si poradilo s Francií rozdílem jednoho gólu.

V play-off Čechy čekal jejich "neoblíbený" soupeř z Nového Zélandu, který se naladil na vyřazovací boje a v 11. minutě už vedl dokonce 6:1. Český národní tým však předvedl neuvěřitelný návrat do zápasu a srovnal na 7:7. Následovaly tak samostatné nájezdy, v nichž byli šťastnější florbalisté z jižní polokoule a Česko tak vypadlo již v prvním kole play-off.

Postupivší Nový Zéland však v postupu nepokračoval dlouho, neboť ve čtvrtfinále padl proti následnému vítězi celého turnaje z Lotyšska a český skalp tak pro něj byl tím posledním. Zajímavostí této akce je, že v semifinále mužského play-off se trochu kuriózně potkaly dva lotyšské celky a vítězná země mířící do finále tak byla předem jasná.

Konečné medailové pořadí mužského MS 3 na 3

1. Lotyšsko
2. Švédsko
3. USA

Ženy neprošly přes Finsko

Českému výběru turnaje tři na tři se základní část moc nepovedla a po dvou prohrách tak ve skupině C skončil na předposledním místě. Jako první Češky zapsaly prohru 3:5 proti Švýcarsku a následně utržily velmi těsnou porážku 5:6 od Estonska. V posledním utkání skupiny si ale spravily chuť triumfem 9:5 nad Nizozemskem a braly tak třetí příčku v tabulce.

Po postupu do čtvrtfinále však Češky narazily na velmi silný výběr Finska "Blue", proti kterému padly vysoko 8:20 a s turnajem se tak rozloučily. Není překvapením, že tento tým finského národního výběru, za nějž nastoupila ve florbalovém světě známá jména, nakonec celé mistrovství světa tři na tři žen vyhrál a vybojoval tak zlaté medaile. Jeho finále proti Švédsku ale bylo velmi těsné a rozhodla jej jediná branka.

Konečné medailové pořadí ženského MS 3 na 3

1. Finsko "Blue"
2. Švédsko
3. Polsko

Statistiky

Česká stopa na turnaji se podepsala také ve statistikách, které si v mužích podmanil Jan Stránský. Ten se ve velké konkurenci dokázal prosadit na dvanácté místo celkových statistik produktivity po základní části, a to s úctyhodným počtem šesti branek. A to měl přitom podle původního plánu být pouze na lavičce v pozici trenéra.

Ještě lepší výsledky ale zapsaly české ženy, které vybojovaly po základní skupině hned pět míst z top patnáctky nejproduktivnějších florbalistek turnaje. Nejvíc se dařilo Anežce Dobisíkové, která si díky pěti vstřeleným gólům připsala třetí příčku a pětkrát skórovala i v play-off. Do top desítky se vlezly ještě šestá Eliška Hladíková a devátá Kateřina Radostová. 

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se