Extraliga žen zná kompletní obsazení. Hrát bude jedenáct týmů

Buly v BigBoard Superfinále Extraligy žen | foto: Martin Flousek/Český florbal

Před nedělním losovacím aktivem ženské extraligy došlo k rozuzlení, jaké bude konečné složení nejvyšší soutěže, ve které bude nakonec působit jedenáct celků.


V Extralize žen došlo po uplynulé sezoně k několika změnám. Nejprve stáhl žádost o udělení oddílové licence Jičín, který se nakonec přihlásil do 2. ligy, práva účasti v nejvyšší soutěži se vzdal také Start98, který se přihlásil do celostátní 1. ligy žen.

Otazník visel také nad nováčkem z Třince, který si možnost hrát nejvyšší soutěž vybojoval vítězstvím v baráži o extraligu s Panthers Praha. Navzdory původnímu veřejnému prohlášení po intenzivní komunikaci s Českým florbalem požádal o výjimku a extraligu přihlásil.

Účastnicemi soutěže budou také florbalistky Znojma, které tak čeká podobně jako Třinec extraligová premiéra. V rámci nadcházejícího ročníku se tak zapojí jedenáct týmů a v každém kole čeká na jeden z nich volný termín. Žádný tým nesestoupí přímo do 1. ligy žen. Poslední celek ligové sezony bude čekat baráž s neúspěšnými prvoligovými finalistkami.

Přestože Český florbal stál o to, aby se Extraliga žen hrála v kompletním počtu, bylo důležitější udržet nastavená pravidla, která vyplývají z licenčního řízení, tedy připravenost oddílu jak po organizační, tak po sportovní stránce. "Pochopitelně bylo naším hlavním záměrem, aby se nejvyšší ženská liga hrála v obvyklém počtu, ale vše má své pevně dané principy. Nastavili jsme systém, podle nějž chceme v soutěži stabilní a fungující organizace. Podmínky pro start v extralize jsou dané, viz Třinec. Uvědomujeme si však, že je mnohdy přechod do nejvyšší soutěže pro oddíly těžký, a tak je pro nováčky nastavený systém, kdy v úvodní sezoně mohou dostat výjimku na některá licenční kritéria. Tak to bylo například s Třincem, se kterým spolupracujeme na nastavení akčního plánu," komentuje situaci Daniel Novák, prezident Českého florbalu.

Český florbal se v rámci svých aktivit zaměřuje na posílení pozice ženského florbalu, a to nejen s ohledem na Mistrovství světa žen 2025, které se odehraje v Brně a Ostravě. "I když je tato situace nešťastná, tak je pro nás i v lecčem přínosná. Chceme, aby obecně nejvyšší soutěže byly sportovně i organizačně zdravé. V rámci ženské extraligy nám to tedy otevírá spoustu dalších otázek ohledně toho, jakým způsobem přistupovat k ženskému sportu a posouvat jej. Věřím, že i s využitím ženského šampionátu, který nás bude čekat v roce 2025, se nám povede dívčí složku znásobit, a ještě víc stabilizovat organizace věnující se ženskému florbalu od nejmenších florbalistek až po dospělé hráčky," uzavírá Novák.

Nahrávám

Vyhledávání

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se