Den, kdy odchází legendy. Ondrušek končí superligovou kariéru

Kapitán Chodova Tom Ondrušek ve finále Poháru Českého florbalu | foto: Martin Flousek/Český florbal

Livesport Superliga přišla po této sezoně o dvě významná jména. Kromě Natova se s kariérou loučí také Tom Ondrušek. Teprve druhý hráč v historii nejvyšší soutěže, který dokázal překročit metu 800 bodů.


S kariérou v národním týmu se rodák z moravské metropole rozloučil po zisku stříbrné medaile na světovém šampionátu ve Švýcarsku. Oficiálně se rozloučil během přátelského klání v Hradci Králové v únoru uplynulého roku. Po této sezoně uzavřel Ondrušek i svou kariéru v Livesport Superlize. Klub jeho konec oznámil na svých sítích.

S jeho jménem je spojené číslo 25 a symbolicky po tolika letech pověsil florbalku na hřebík. S kariérou začínal v roce 1999 v dnešních Gullivers, odkud poté přestoupil do Bulldogs Brno, s nimiž v ročníku 2007/08 oslavil titul na MČR starších žáků, jehož byl nejproduktivnějším hráčem.

Hned o rok později v šestnácti letech debutoval v nejvyšší soutěží. Stalo se tak 14. ledna 2009 na hřišti pražské Sparty, která tehdy duel ovládla 5:4 v prodloužení. Na rozhodující trefě domácího Václava Culky měl podíl také Jaroslav Berka, pod jehož taktovkou Ondrušek o třináct let později vybojuje svůj největší reprezentační úspěch. K němu ale vedla cesta přes vynikající klubovou kariéru.

Hned v následujícím ročníku zaznamenal první bodové úspěchy v tehdejší Fortuna Extralize. 25. listopadu a znovu na půdě Sparty zaznamenal nejen první gól, ale na triumfu 8:7 v prodloužení se podílel hattrickem, který dovršil rozhodujícím zásahem v nastavení. V té době již působil Ondrušek v juniorské reprezentaci, kde je díky bilanci 30 branek a 36 asistencí ve 34 zápasech dodnes držitelem všech rekordů. Ze dvou účastí na světových šampionátech 2009 a 2011, kde vedl tým jako kapitán, má na svém kontě jen dvě čtvrtá místa.

Tom Ondrušek po finále MS 2022 | foto: unihockey-fotos.ch/Claudio Schwarz

Bylo celkem nabíledni, že po talentovaném hráči začnou kroužit elitní tuzemské celky. V roce 2010 tedy přišlo Ondruškovo stěhování do Tatranu, jemuž hned v prvním roce pomohl k zisku triumfu v poháru a především k titulu, který pak zopakoval i o rok později v historicky prvním superfinále a byl i u stříbrné medaile z Champions Cupu. V té době měl za sebou už i debut v národním týmu, který přišel 4. listopadu 2011 na turnaji EFT v Brně. Hned v prvním klání dokázal zaznamenat gól a asistenci.

Po sezoně 2012/13, v níž bral s Tatranem bronz, se přestěhoval na Chodov. Celku z Jižního Města, jehož se brzy stal jednou z nejvýraznějších tváří, pomohl v roce 2016 k zisku historického titulu. V čase 57:25 to byl právě on, kdo zaznamenal rozhodující gól na 5:4, na nějž již nenašly Vítkovice odpověď. Nadcházející ročník strávil brněnský rodák ve švédské SSL, kde oblékal dres Warbergu. Po roce se vrátil zpět do chodovského kádru, v němž působil až do svého konce a ještě přidal dva ligové bronzy (2017/18 a 2020/21). Jeho posledním velkým úspěchem s Chodovem bylo stříbro z letošního finále Poháru Českého florbalu. 

Celkem odehrál Ondrušek v Livesport Superlize 420 utkání. V nich zaznamenal 466 gólů a 351 asistencí. Dohromady tedy posbíral 817 bodů, přičemž ten jubilejní osmistý přišel v nedávno skončeném play-off. Ve druhém čtvrtfinálovém duelu proti Spartě už ve 41. vteřině nahrával Ondrušek na gól svému dlouholetému parťákovi Markovi Vávrovi na úvodní gól utkání. Chce se jen říci, že snad ani nebyl jiný možná soupeř, proti němuž by mohl Ondrušek zapsat svůj poslední velký milník.

Tom Ondrušek dal ve svém posledním utkání v Livesport Superlize dva góly | foto: Matěj Pašek/FAT PIPE FLORBAL CHODOV

V národním týmu odehrál 108 zápasů a jako čtvrtý muž v historii překonal metu sta bodů v reprezentaci (56+46). Na svém kontě má tři medaile. Tento milník se povedlo zatím pokořit jen třem hráčům – legendárnímu brankáři Tomášovi Kafkovi, nejproduktivnějšímu hráči v historii reprezentace Matějovi Jendrišákovi a právě Ondruškovi. První úspěch přišel v roce 2014 ve švédském Göteborgu, které bylo jeho druhým šampionátem.

Druhou medaili navlékl na krk v roce 2021 na odloženém mistrovství v Helsinkách, kde vedl celek coby kapitán. Naposledy byl součástí prvního cyklu pod taktovkou Jaroslava Berky. Ve Švýcarsku se Čechům povedlo poprvé v základní skupině neprohrát se Švédskem, v semifinále si poradili se Švýcary a po dlouhých dvaceti letech pronikli do finále mistrovství světa a domů se i přes porážku vraceli s velkým úspěchem. Se stříbrem na krku pak Ondrušek uzavřel kariéru v národním týmu v přátelském utkání proti Švýcarsku 3. února uplynulého roku v Hradci Králové.

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se