Chceme naplnit očekávání fanoušků, hlásí před juniorským šampionátem kapitánka Hlaviznová

Tereza Hlaviznová na Polish Cupu 2024 | foto: Český florbal

Juniorské mistrovství světa se kvapem blíží a české juniorky už tak netrpělivě vyhlížejí odlet do Finska. Právě místní Lahti se totiž stane dějištěm šampionátu 2024, na kterém bude česká reprezentace obhajovat stříbrné medaile z roku 2022. Co na tento těžký úkol říká opora zadních řad FBS Olomouc a česká kapitánka Tereza Hlaviznová a jak se těší do Finska?


Terko, blíží se mistrovství světa juniorek. Jak se na něj vy osobně těšíte?
Na šampionát se velice těším a nemůžu se dočkat na tu pravou atmosféru mistrovství světa. Celý náš dvouletý cyklus se připravujeme právě na tento moment a všechno, co jsme společně doposud natrénovaly, budeme moci konečně ukázat a předvést se v té nejlepší formě.

Na turnaji budete oblékat kapitánskou pásku. Jak velká zodpovědnost to pro vás je?
Je to nesmírná čest, nicméně to není vůbec lehké z mentálního hlediska. Je důležité mít v hlavě, že máte za úkol podržet nejen sebe, ale i celý tým.

Šampionát se letos odehraje ve finském Lahti. Jak se do země tisíců jezer těšíte?
Ve Finsku jsme s reprezentací už jednou hrály – na EFT 2023 – a užily jsme si nejen zdejší sportoviště, ale i samotné centrum města Turku. Jsem přesvědčená, že Finsko bude perfektním a taky symbolickým místem pro toto mistrovství.

Co podle vás bude na šampionátu nejtěžší?
Myslím, že zpočátku bude nejtěžší se nastavit mentálně na to, co nás čeká a uvědomit si, o co doopravdy hrajeme. Každá z nás nějak tuší, do čeho jdeme, přesto je to pro většinu z nás první účast na mistrovství světa. Co tomu určitě pomůže, je náš skvělý kolektiv a to, že naladění na stejnou vlnu pro nás není problém.

Česká juniorská reprezentace letos obhajuje stříbrné medaile. Nebude tohle tým nějak svazovat?
Častokrát v mém okolí slýchávám, že se od nás očekávají vynikající výsledky. Nicméně člověk to musí brát spíše jako motivaci, než aby se tím nechal svazovat. Přece jenom je hezké vědět, že nám fanoušci věří a naším úkolem bude pokusit se naplnit jejich očekávání.

Juniorky vybojovaly stříbro na mistrovství světa v Katovicích | foto: Martin Flousek/Český florbal

V základní skupině vás čeká souboj se Slovenskem, Švýcarskem a Lotyšskem. Co bude pro tyto zápasy klíčové?
Každý tým vyniká něčím jiným, čili na každou soupeřku platí jiný recept. Ale na jedno se musíme soustředit v každém zápase. Ať už je to Švýcarsko, které hraje trpělivě a dokáže využít svých šancí skoro nekompromisně, nebo Slovensko s Lotyšskem, se kterými jsme si nezahrály zas tak často, ve všech zápasech bude hrát klíčovou roli proměňování šancí a preciznost v obranném pásmu.

Prozradíte, jaké hlavní cíle si tým před mistrovstvím stanovil?
Určitých bodů se držíme celý průběh našeho cyklu, ale očekávám, že specifické cíle na šampionát si představíme až na předodjezdovém soustředění. Nebojím se říct, že cílíme na nejvyšší příčky.

Vy osobně máte za sebou velmi povedenou sezonu v extraligové Olomouci. Povzbuzuje vás fakt, že se vám v této sezoně dařilo, směrem k šampionátu?
Letos jsme dokázaly dotáhnout naše historicky nejlepší umístění v základní části. Nabraly jsme jako tým spoustu zkušeností a troufám si říct, že i zdravého sebevědomí díky naším výsledkům. Nicméně pro mě osobně tato sezona byla jedna z nejtěžších, jelikož sladit extraligovou a juniorskou sezonu současně s reprezentačním cyklem a společně s maturitou a přijímacími zkouškami na vysokou školu, je časově velmi náročné.

Co byste před odjezdem vzkázala českým fanouškům?
Držte nám palce a fanděte ze všech sil! Budeme vás potřebovat (úsměv).

Loading

Search

Ceskyflorbal.cz

E-mail

Jméno

Příjmení

Datum Narození

heslo

heslo pro kontrolu

Souhlasím se zpracováním osobních údajů

Chci odebírat newsletter a nabídky Českého florbalu

Nebo

Zapomenuté heslo

K ZASLÁNÍ ODKAZU KE ZMĚNĚ HESLA JE NUTNÉ SPRÁVNÉ VYPLNIT E-MAIL, KTERÝ JSTE UVEDLI PŘI REGISTRACI.

Zadejte E-mail

Vzpomněl/a jste si?

Ještě nemáte účet

Zaregistrujte se